Marynowane kulki śledziowe to przepis z mojego dzieciństwa. Oczywiście nie było tyle przypraw, które ja dodaję. Przepis zawierał także ocet spirytusowy, który zastąpiłam octem winnym. Jest to ciekawa alternatywa dla tzw. zielonych śledzi. Muszę również dodać, że nie lubię gotowych kulek ze sklepu, bo zawsze mam wrażenie, że jest w nich zmielone wszystko, łącznie ze skórą i ościami oraz dodana tona bułki tartej. Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu. Można użyć innych ryb, jednak nie mogą to być śledzie solone. Przepis wydaje się pracochłonny, ale zapewniam, że warto, zwłaszcza iż potem danie można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie. Śledzie są zdrowe, a ocet winny wspomaga trawienie.
Śledzie dobrze wypłucz i zalej wodą z dodatkiem 1/3 szklanki octu jabłkowego, a następnie wstaw na jedna dobę do lodówki.
Odsącz śledzie na sitku, zdejmij skórę. Przemiel śledzie w maszynce do mielenia mięsa razem z namoczoną bułką, czosnkiem i cebulą. Dodaj jajko oraz pozostałe przyprawy i wymieszaj. Formuj małe kulki, delikatnie obtaczając w bułce tartej i kładź na rozgrzanym oleju. Smaż na złoty kolor 2-3 minuty z każdej strony.
Wykładaj kulki na papierowy ręcznik, a następnie ułóż je w słoiku, misce lub innym naczyniu i dodaj zalewę z octu winnego (patrz przepis poniżej). Włóż kulki śledziowe do lodówki (powinny się macerować przynajmniej 1 dzień). Można je podać z pieczywem lub ziemniakami pure z dodatkiem cebulki.
Do garnka dodaj cukier i pół szklanki wody, gotuj aż powstanie karmel (masa ma być złocista, nie brązowa, bo będzie gorzka). Kiedy masa zacznie się złocić, dodaj wodę i przyprawy, gotuj na wolnym ogniu około 10–12 minut.
Do gotującej się wody dodaj ocet winny. Kiedy zalewa lekko przestygnie, dodaj ją do ułożonych w naczyniu kulek śledziowych.
Moja śląska kuchnia... i nie tylko:
Tradycyjna śląska roladaKultowy schabowy z mizeriąBuchty ze śliwkamiZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąZielone śledzie z przyprawamiKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaWiosenne śniadanie, czyli pikantna jajecznica i nie tylkoJaja w majonezieMarynowane kulki śledzioweKopytka – doskonałe kluski z seremProste ciasto z truskawkami Najlepsze kotlety mielone