Wielkie Żarcie > Moja śląska kuchnia... i nie tylko

Proste ciasto z truskawkami

Proste ciasto z truskawkamiKto nie ma czasu, a ma ochotę na proste ciasto z truskawkami? Jest wilgotne, delikatne i rozpływa się w ustach. Robi się je bardzo szybko i nie może nie wyjść. Sezon truskawkowy w pełni więc do dzieła.

Proste ciasto z truskawkami

Składniki:

  • około 1 kg truskawek
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g trzcinowego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasto?

Proste ciasto z truskawkamiUmyj truskawki i pokrój je na mniejsze części (połówki). Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Masło razem z cukrem utrzyj na puszystą masę, pod koniec dodawaj po jednym żółtku, dalej ucierając.

Do mąki dodaj proszek do pieczenia i partiami dodawaj do ciasta, delikatnie mieszając. Na koniec partiami dodaj do ciasta ubite białko i wanilię. Delikatnie wymieszaj.

Na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą wylej ciasto i równomiernie rozprowadź. Dodaj truskawki i włóż blachę do nagrzanego (190°C) piekarnika na 40–45 minut.

Przed podaniem posyp ciasto delikatnie cukrem pudrem.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.