Kto nie ma czasu, a ma ochotę na proste ciasto z truskawkami? Jest wilgotne, delikatne i rozpływa się w ustach. Robi się je bardzo szybko i nie może nie wyjść. Sezon truskawkowy w pełni więc do dzieła.
Umyj truskawki i pokrój je na mniejsze części (połówki). Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Masło razem z cukrem utrzyj na puszystą masę, pod koniec dodawaj po jednym żółtku, dalej ucierając.
Do mąki dodaj proszek do pieczenia i partiami dodawaj do ciasta, delikatnie mieszając. Na koniec partiami dodaj do ciasta ubite białko i wanilię. Delikatnie wymieszaj.
Na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą wylej ciasto i równomiernie rozprowadź. Dodaj truskawki i włóż blachę do nagrzanego (190°C) piekarnika na 40–45 minut.
Przed podaniem posyp ciasto delikatnie cukrem pudrem.
Moja śląska kuchnia... i nie tylko:
Tradycyjna śląska roladaKultowy schabowy z mizeriąBuchty ze śliwkamiZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąZielone śledzie z przyprawamiKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaWiosenne śniadanie, czyli pikantna jajecznica i nie tylkoJaja w majonezieMarynowane kulki śledzioweKopytka – doskonałe kluski z seremProste ciasto z truskawkami Najlepsze kotlety mielone