Wielkie Żarcie > Moja śląska kuchnia... i nie tylko

Kultowy schabowy z mizerią

Kotlet schabowy z mizeriąW moim przekonaniu schabowy bardzo zadomowił się w kuchni śląskiej, choć roszczą sobie do niego prawo i Francuzi, i Niemcy. Dodać należy, że czasach PRL był wręcz kultowym daniem dobrych restauracji.

W książce kucharskiej ekscentrycznej Lucyny Ćwierczakiewiczowej 365 obiadów za pięć złotych, wydanej po raz pierwszy w 1858 roku, pojawił się przepis na schabowego, który bardzo szybko rozpowszechnił się w kuchni polskiej.

Ponoć dawno temu pułkownik chorągwi hetmańskiej Stefan Czarniecki, stwierdził, że obsypywanie potraw tartym chlebem żadnego smaku nie czyni, za to potrawę oczernia. To jednak schabowy podbił podniebienia smakoszy i w dalszym ciągu ma swoich zagorzałych wielbicieli. Sięgając pamięcią do kuchni z mojego dzieciństwa, mogę stwierdzić, że obok rolady, było to równie kultowe danie. Nie podawano go na co dzień, ale na niedzielny obiad lub ważniejsze uroczystości rodzinne. Smak tamtego schabowego był niepowtarzalny, dzisiaj bardzo trudno już o wieprzowinę z wiejskiej świni, hodowanej na naturalnych produktach.

Schabowy koniecznie musiał mieć dwie panierki – z mąki i bułki tartej, następnie zanurzony w jajku z dodatkiem mleka. Pamiętam z dzieciństwa schabowego bardzo równo uformowanego, bowiem po obtoczeniu go w końcowej panierce, czyli bułce tartej, mama delikatnie nożem dociskała brzegi, pozbawiając go „strzępiastości”. Schabowego z dzieciństwa przypominam sobie podawanego z mizerią, buraczkami, kapustą zasmażaną lub surówką. Jedno wiem, schabowego nigdy nie podawało się z kluskami śląskimi.

Ja też czasem robię schabowego. Kiedy staram się go „odtłuścić” robię tylko jeden rodzaj panierki, czyli jajko i bułka tarta. Zdarzyło mi się też „zanurzyć” mięso w jogurcie z dodatkiem mleka i w bułce tartej z dodatkiem otrąb. Muszę przyznać, że taki schabowy był równie przedni.

Kotlet schabowy

Jak zrobić kotlet schabowy

Składniki:

  • mięso schabowe około 300–400 g
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia (olej i łyżka masła)

Jak to zrobić?

Jak zrobić kotlet schabowyPokrój mięso na plastry grubości 1,5–2 cm, a następnie rozbij lekko tłuczkiem. Posól i popieprz z każdej strony.

W oddzielnych miseczkach przygotuj mąkę i bułkę tartą. Rozmąć widelcem jajko, dodaj mleko, sól i pieprz. Obtocz mięso w mące, w jajku i w bułce tartej, a potem nożem nadaj kotletom ładny kształt.

Kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony na złoty kolor (około 3–4 minuty). Po usmażeniu połóż na ręcznik papierowy.

Moje rady:

  • 1. Czasem kotlety obtaczam tylko w jajku i bułce tartej z dodatkiem otrąb, czasem tylko w bułce tartej.
  • 2. Do smażenia używam oleju, ale dodaję łyżkę masła.

Mizeria

Składniki:

  • 1–2 ogórki zielone
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2–3 gałązki koperku
  • ¾ szklanki gęstej śmietany
  • ¾ szklanki jogurtu
  • sól i pieprz

Jak to zrobić?

MizeriaObierz ogórki i zetrzyj na tarce tak, jak lubisz (plastry, słupki, grube oczka). Posól je i odstaw na 10 minut. Po tym czasie lekko ogórki odsącz, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i dopraw do smaku.

Wiesława Walkowska
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.